Beknopte beschrijving van de activiteiten bij SHC Het Baken.

Boekbinden:
Jaargangen van tijdschriften, oude boeken en dergelijke inbinden.

Boetseren & Keramiek:
Door te boetseren (in vorm brengen van klei) kunnen beeldjes, schalen en dergelijke worden gemaakt. Na het drogen kan het voorwerp worden gebakken en geglazuurd. Ook kan er raku gestookt worden.

Computer:
Tekstverwerking (Word).
Hier leren we hoe we teksten kunnen intypen, opmaken, afdrukken etc.
Rekenbladen (Excel).
Hier leren we hoe we eenvoudige rekenkundige tabellen kunnen opzetten, opmaken, afdrukken etc.
Omgaan met internet.

Damesgym:
Uw conditie zo veel mogelijk op peil houden, dit op een ontspannende wijze. Dat doen we door allerelei oefeningen te doen etc. We hanteren daarbij het gezegde: "Een gezonde geest in een gezond lichaam".

Edelsmeden:
Wij maken zowel sieraden als gebruiksvoorwerpen. Gewerkt wordt met diverse metalen en edelmetalen. Ook kunnen we half edelstenen en edelstenen zagen en slijpen die dan later in een sieraad verwerkt kunnen worden.

Etsen:
Etsen is een zeer oude techniek. Het is een proces waarbij een tekening (in bijvoorbeeld metaal, koper of glas) wordt uitgebeten door een zuur met het doel er een afdruk van te maken. Per kwartaal wordt gewerkt op 3 opeenvolgende donderdagen.

Glasverwerking:

Glas fusen.
Door gebruik te maken van diverse soorten gekleurd glas leren we prachtige creaties te maken. In een oven wordt dit dan in de gewenste vorm gebracht.
Glas in lood.
Gekleurd glas, eventueel gebrandschilderd, wordt in lood gezet.
Glasstralen.
Patronen op glas aanbrengen d.m.v. stralen met aluminiumoxide.
Tiffany.

Houtbewerking:
Modelbouw.
Het maken van huisjes, maquettes etc. Een cirkelzaag, 'n afkortmachine, 'n schuurschijf en lintzaag staan hier tot onze beschikking.
Timmeren.
In dit lokaal beschikken we over zwaardere machines; zoals een schaafmachine, grote kolomboormachine etc.
Gebruik van machines met draaiende delen: alleen onder toezicht!

Metaalbewerking:
Met behulp van allerlei apparaten, machines en gereedschappen (die we thuis niet hebben) maken of repareren we ons object.
Gebruik van machines met draaiende delen: alleen onder toezicht!

Naaitechnieken en handwerken:
Naaitechnieken.
Zelf iets maken aan de hand van een leuk patroon. We leren o.a. het patroon te raderen, het patroon te knippen, het materiaal in elkaar te zetten en af te werken.
Handwerken.
Gezellig samen breien, haken, borduren of iets dergelijk.

Pergamano:
Dit is geen plaats in Italie; in tegendeel! Pergamano is een techniek voor het fraai bewerken en versieren van perkamentpapier (pergamano). Door te knippen, prikken, kleuren en dergelijke worden de versieringen op het pergamijn aangebracht (geplakt). Een pergamano wenskaart zal de ontvanger blij verrassen.

Porseleinschilderen:
Uw eetservies beschilderen? Een mooi wandbord of tegeltableau maken voor aan de muur? In korte tijd kunnen we tot een fraai resultaat komen.

Schilderen & tekenen:
Geniet van het aanbrengen van kleur en lijnen op papier, canvas of linnen. Creeer een landschap, portret of bijv. een stilleven. Maak daarbij gebruik van allerlei techniekenen en hulpmiddelen, zoals: olieverf, acril, zilverzand, kwasten, het mes etc.

Toneel:
Toneelclub "Het Baken": Een aantal enthousiaste dames en heren die oefenen om een toneelstuk in te studeren. Dit stuk wordt jaarlijks op de eindejaars bijeenkomst van Het Baken uitgevoerd.